Vijfmorgentuin

Donderdag 17 mei is door middel van een buurtpicknick het tuinseizoen 2018 op de Vijfmorgentuin feestelijk geopend. Het team van Buurtservice had voor picknicktafels en banken gezorgd en er klonk gezellige muziek. Met het overhandigen van een cheque ter waarde van 1000 euro door het Torenfonds waren de feestelijkheden compleet. Dit geld wordt besteed aan materialen en gereedschap voor de moestuin.Ook de picknick werd door het Torenfonds financieel ondersteund.

In de Vijfmorgentuin werken diverse partijen samen. Buurtservice heeft drie jaar geleden het initiatief genomen tot het starten van de tuin. Inmiddels zijn er schooltuinen voor kinderen van de Waaier en wordt er volop groente verbouwd voor de Voedselbank. Verder helpen medewerkers van Buurtservice aan het onderhoud van de tuin en is er voor buurtbewoners volop de gelegenheid om mee te tuinieren.

De drijvende kracht achter het kweken van groente voor de Voedselbank is Ko van der Laan. Ko is al 30 jaar hobbytuinder en sinds enkele jaren coördineert hij de Vijfmorgentuin. Hij vertelt vol passie over het biologisch telen van groente en de fijne groep van vrijwilligers met wie hij dit samen doet. 

Gea Oosterveld, van stichting Stadsvoedsel heeft samen met leerlingen van basisschool De Waaijer ook een deel van de Moestuin onder haar beheer, samen met een vrijwilliger van Buurtservice. Daar hebben de leerlingen hun eigen tuintje waar zij zelf groenten verbouwen. Gea vertelt dat ze met dit project, in opdracht van Gemeente Zutphen, de kinderen bewust probeert te maken van gezonde voeding. Van de zelf geoogste groenten maakt zij samen met de leerlingen kleine gezonde gerechtjes.